Soorten stucwerk

Soorten stucwerk
Om woningen te laten opknappen, kiezen mensen vaak voor stucwerk. Bij stucwerk worden uw muren en plafonds met behulp van pleisterwerk voorzien van nieuw elan. Stucwerk komt voor in vele soorten en maten en kan daarom op veel verschillende manieren toegepast worden. Veelal wordt stucwerk gebruikt om muren en plafonds glad te maken, en deze zo een fris, nieuw uiterlijk te geven. Vaak gaat dit stucwerk ook gepaard met het brandveilig en isolerend maken van uw muren en plafonds.

Spackspuiten en behangklaar maken

Naast het gladmaken van muren en plafonds, zijn er nog een aantal andere veel voorkomende vormen van stucwerk. Bij het zogenaamde spackspuiten worden er snel en eenvoudig twee stuclagen aangebracht op uw muur of plafond: de eerste is een gladde laag en de tweede heeft een korrelstructuur. Deze korrelstructuur kan ook van een kleur worden voorzien, waarmee spackspuiten een relatief goedkope variant van het stucwerk betreft. Ook kunt u uw muren behangklaar laten maken. Hierbij worden de muren niet alleen gladgemaakt, maar worden ook oneffenheden weggewerkt om uw behang zo strak mogelijk te kunnen aanbrengen. Een dergelijke methode is ook uitermate geschikt als u uw muren of plafond wilt sauzen.

Versiering en schuurwerk

Wilt u uw muur of plafond versieren? Dan kunt u ervoor kiezen om sierpleister aan te brengen. Met behulp van sierpleister kunnen er verschillende soorten structuren worden aangebracht op uw muur of plafond, zoals korrels of groeven. Ook kunt u schuurwerk laten toepassen. Hierbij zorgen kleine zandkorrels ervoor dat uw muur of plafond eveneens en korrelige structuur krijgt, maar de versiering wat speelser en grover van aard is. Dergelijke structuur van vegen en strepen zijn vaak te herkennen in badkamers en keukens.

Kwaliteit van het stucwerk

Voor het stucwerk worden een aantal materialen gebruikt. De basiselementen zijn water, zand of steen, en een bindmiddel. Dit bindmiddel is essentieel voor de kwaliteit van het stucwerk. Bindmiddel kan variëren van gips tot cement, en is vaak een mix van dergelijke materialen. De kwaliteit van het bindmiddel bepaalt doorgaans de kwaliteit van het stucwerk. Hierbij kunt u denken aan de afwerking, de lichtinval, en hoe geschikt het stucwerk is als ondergrond voor verf, behang en betegeling.

Verschil in kosten

Voor stucwerk geldt vaak dat hoe grover het stucwerk, hoe hoger de kosten. Met het spackspuiten bent u voorzien van een relatief goedkope vorm van stucwerk. Kiest u echter voor het grovere werk, zoals het aanbrengen van decoraties of bepaalde soorten structuur, dan bent u ook meer geld kwijt per vierkante meter. Ook het wegwerken van oneffenheden kan van invloed zijn op het kostenplaatje. Daarmee kunnen de kosten voor regulier stucwerk variëren van zo’n 8 euro per vierkante meter, tot wel 40 euro per vierkante meter.

Bronvermelding: Avdvelde.nl – stukadoor uit Enschede